Senaste artikel
Home » Nyheter » Två mycket intressanta föreläsningar…

Två mycket intressanta föreläsningar…

Samfundet Sverige-Israel har nyss stått för två mycket intressanta föreläsningar.  Först, den 12 oktober hade vi som gäst Noam Bedein från Sderot i södra Israel.  Sderot ligger endast en kilometer ifrån Gaza och är enda staden i världen efter andra världskriget som lever under konstant rakethot.  Noam beskrev vilka effekter detta har haft på både staden och befolkningen.  Innan Noam talade fick vi träffa Asaf Segev som har nyss börjat sin tjänst på Israeliska ambassaden i Stockholm. Han introducerade sig kort och berättade att han trivs i Sverige och ser fram emot att jobba här.  Alltid trevligt att se nya ansikten.

Sen satte Noam igång.  Det blev mycket information på en kort tid s.s. att i början av skolåret, den 1:a september förväntar sig befolkningen raketattacker, att de äger rum helst på morgnana när mycket folk är ute på gatorna så att det är tydligt att attackerna riktas mot civila. På samma sätt blir 97% av raketerna skjutna ifrån civilsamhället på Gaza för att hindra att Israel svarar tillbaka. Raketerna tillverkas främst ur gödningsmedel, socker och annat som får importeras in i Gaza.  Israel är det enda land i världen som bekämpar terror på hemmaplan och Sderot har mer eller mindre blivit ”bombsäkert”.  Man bygger hus som skall kunna ta emot raketer, skyddsrum byggs överallt, ett skyddsrum kostar 500 tusen nis, eller ca 1.1 miljon sek.

I Sderot har du 15 sekunder på dig att ta dig till ett skyddsrum så alla är väl medvetna hela tiden vart det närmaste skyddsrummet finns.  Även barnen.

Två av huvudorsakerna till att människor bor i Sderot är att det är billigt att bo där pga rakethotet, och den andra orsaken som reflekterar Israelernas attityd är att om de flyttar då kommer detta bara att drabba nästa stad.

Barnen i Sderot är djupt påverkade av situationen.  De vet vart skyddsrummen finns och när det ritar barnbilder i skolan då är bilderna av hus, sol och bomber.

Men de visar också framtidstro och har skrivit brev och gjort ritningar till barnen på Gaza där de önskar att någon gång i framtiden kan de kanske leka tillsammans.

På samma tid indoktrineras barnen på Gaza till att hata Israeler och av de 5 miljarder Gaza har fått i stöd från det internationella samfundet (ingen nation har fått så mycket finansiellt stöd per person palestinierna) har 4 miljarder gått till Hamas och 1.2 till byggandet av terrortunnlar.

Om barnen i Sderot och Gaza någon gång kommer att få leka tillsammans i fred och harmoni kan bara tiden visa….

Den 19:e oktober fick vi sen besök av Hanna Gadban.  En irakisk muslim som har skrivit en bok: Min Jihad. Jakten på det liberala islam.  Hon berättade för oss om bokens tillkomst och innehåll och efter föreläsningen var det många som ville köpa exemplar.

Hanna kom till Sverige som barn och jobbar idag som lärare, föreläsare och krönikor i Svenska Dagbladet.  Hon började notera radikalisering av muslimer som pågick i förorterna och hon ställde sig kritisk mot slöjtvång på barn.  Hon gjorde upprop på facebook där 950 personer deltog och utifrån det föddes idén till boken.

Boken är en kartlagning av radikala grupperingar i Sverige och hur de verkar.  Den beskriver hur islamister rekryterar människor till att kriga för IS, Muslimska Brödraskapets påverkan i Sverige och radikalisering i ett parallellsamhälle där kvinnor och homosexuella skall stenas och våldsbejakande islam växer sig allt starkare.

Hanna vill avskaffa religiösa skolor som driver på radikaliseringen och har samt boken skrivit artiklar i tidningar och debatterat för sina åsikter.  För detta har hon fått ta emot dödshot och lever idag under det hotet.

Det är svårt att förstå att en liten tjej skall kunna vara så mycket hot mot islamister att hon måste tystas med våld.  Det bevisar ännu en gång att inget är lika farligt för islamister som en tjej med en bok.

På slutet blev det många frågor och het debatt om slöjan.

Hanna lämnar oss med mycket att tänka på och vi önskar henne allt det bästa i fortsättningen.

Nästa föreläsning blir sen den 10:e november. Då för vi besök av historikern och Sveriges ledande expert på högerextremism, Hélene Lööw som berättar om vår samtida högerextremism och dess konsekvenser för debatten och politiken.

Det blir mycket intressant.  Kom gärna och lyssna.

 

About Viktor Hardarson

Digital dialogperson för Samfundet Sverige-Israel i Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*