Senaste artikel
Home » Nyheter » Torgny Segerstedt-stipendiet 2015: Negar Josephi

Torgny Segerstedt-stipendiet 2015: Negar Josephi

Mottagaren för Torgny Segerstedt-stipendiet för 2015 var iranskfödda journalisten Negar Josephi.

Negar är född 1976 i staden Rasht vid Kaspiska havet i norra Iran och kom till Sverige som 8 åring strax före midsommar 1984.

Att komma ifrån det stridsdrabbade Iran och hamna mitt i ett svenskt midsommarfirande beskriver hon som roligt. Från den iranska revolutionen 1979, Khomeinis maktövertagande, införandet av sharialagar och stängda gränser som hade inneburit svåra förändringar med bland andra ändrat kvinnosyn, mindre friheter för minoriteter och en ständig krigssituation var det befriande att se människors firande och glädje.

Familjen flyttade först till Gottsunda i Uppsala där Negar säger sig ha bra minnen ifrån.

1997 flyttade hon till London där hon studerade foto dokumentärande och 1999 bodde hon i New York.

Efter hemkomsten till Sverige har hon byggt upp ett imponerande CV med jobb hos Radiolinjen, Dramatiska institutet, Sveriges radio, både SR-kultur och senare Ekot.

I dagsläget jobbar Negar på Expressen samt håller på att skriva en bok

Negar, som själv är judisk, har skrivit mycket om antisemitism och annan form av rasism men det var först efter att hennes son, Aaron, föddes för två år sedan som hennes syn på att hålla i det judiska ändrades på allvar.

För Negar har det blivit självklart att hålla i det judiska, både på det personliga planet och det traditionella. Att stå upp för självklara friheter för alla handlar om vilket samhälle vi vill bo i och vilken framtid vi vill ge våra barn.

Hennes artikel i expressen om Antirasismens blinda fläck blev sen avgörande i valet av henne som pristagaren av Segerstedt-stipendiet men när ordförande Ulf Öfverberg ringde upp henne trodde hon först att han hade ringt fel.

Vi låter våra läsare döma för sig.  Själva är vi övertygade om att hon var rätt och värdig utmärkelsen.

Kol hakavod Negar.

Vi ser fram emot mycket mer ifrån din penna.

Foto: Karl Gabor.

About Viktor Hardarson

Digital dialogperson för Samfundet Sverige-Israel i Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*