Senaste artikel
Home » Nyheter » Terrorn i Mellanöstern drabbar många minoriteter

Terrorn i Mellanöstern drabbar många minoriteter

”Passiviteten är brutal inför den terror olika minoriteter i Mellanöstern utsätts för från islamisterna inom IS”, sa fd FP-riksdagsledamoten Gulan Avci, ordförande i Liberala Kvinnor, folkpartist och kurdisk opinionsbildare i det seminarium som Samfundet Sverige-Israel Stockholm anordnade tillsammans med Svensk Israel-information den 30:e november.

Samfundets ordförande Ulf Öfverberg hälsade välkomna de 80-talet deltagare som kommit till ABF-huset i Stockholm för att ta del av berättelser av förföljda minoriteter i Mellanöstern. Evenemanget var ett led i att bland annat uppmärksamma den etniska rensningen av judar från flera av länderna i den så kallade Arabvärlden efter det att staten Israel utropades 1948.

”Vårt syfte med evenemanget är att sätt fokus på det oerhörda som nu utspelar sig i regionen och hur dessa händelser skapar ett mönster av intolerans, etnisk rensning och förtryck i hela regionen”, säger Ulf Öfverberg.

Gulan Avci var en av deltagarna i panelen. Hon presenterade den kurdiska minoritetens perspektiv. Den kurdiska befolkningen i regionen är dock en maktfaktor med mellan 40-50 miljoner som identifierar sig som kurder.
”Tyvärr finns en ensidig fokusering på Israel-Palestinafrågan i svensk media och svensk debatt. Det är dags att höja blicken och se hur många olika minoriteter idag utsätts för etnisk rensning och folkmord”, sa Gulan Avci.
Hon talade om den arabiska vintern, istället för om den arabiska våren.
”Vi ser att det muslimska brödraskapet har stärkt sitt inflytande och en totalitär islamism tar över. Vi vet att tystnaden inför det brutala gjorde Förintelsen möjlig. Det är dags att bryta tystnaden.”

Två som representerade den assyriska befolkningen talade om hur den minoriteten successivt tryckts undan och hotas av utplåning.
Afram Yakoub och Ninos Maraha relaterade 100 år tillbaka då folkmordet i det ottomanska riket ägde rum, då kristna, en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer och kaldéer, mördades.
”Sveriges riksdag röstade år 2010 igenom ett erkännande av folkmordet. Det är upp till vår nuvarande regering att följa upp det beslutet och ta in det som en del i en aktiv utrikespolitik i Mellanöstern”, sa Ninos Maraha.
Afram Yakoub menade att en utvecklingen liknande den på Balkan, med en mosaik av stater för olika folkgrupper är en tänkbar väg framåt.

Elias Souk, maronit med bakgrund i Libanon, uppmanade till aktivt opinionsarbete för att påverka beslut i FN.
”Var finns Vatikanen och den ortodoxa kyrkans röster?”, frågade en av deltagarna i panelen.

Schalom Haddad, judisk flykting från Libyen beskrev den judiska minoritetens utsatthet. Filmen The Silent Exodus, om judiska flyktingar på 50-talet, visades.

Lisa Abramowicz var moderator för seminariet.

Författare: Magnus Ramstrand

About Vänskapsförbundet Sverige Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*