Senaste artikel
Home » Nyheter » Stor fest väntas när Israel fyller 70 år i vår

Stor fest väntas när Israel fyller 70 år i vår

Att Israel denna vår fyller 70 år som nation kommer inte att gå obemärkt förbi för någon besökare. Kulturminister Miri Regev har bland annat lovat en stor fest vid det officiella firandet i april.
– Ni kommer inte att bli uttråkade, försäkrade hon vid en presskonferens nyligen.

Festligheterna planeras av en särskild regeringskommitté, som låtit ta fram en särskild logga för firandet, tillsammans med ledordet ”Ett arv av innovation”.

– Det blir ett koncept med ett pågende evenemang, som börjar med den officiella ceremonin på självständighetsdagen på onsdagen [den 18 april] och avslutas lördag kväll: 70 timmar av israelisk fest som kommer att föra samman medborgare i hela landet i olika glädjefulla evenemang, sade Miri Regev enligt Times of Israel.

Under ceremonin på Herzlberget onsdagen den 18 april kommer den officiella, specialskrivna sången för firandet att framföras. Sedan blir det vad som beskrivs som det största fyrverkeriet i landets historia.

Därefter utbryter en nattlig strandfest ”sju mil lång, från Tiberias till Eilat”, lovade kulturministern.

På torsdagen hålls en ”ljusparad” för att hylla Israel som land av innovationer. Den årliga internationella bibeltävlingen hålls, och så delas det prestigefulla Israel­priset ut av staten.

Dagen efter blir det gatufester över hela landet, som ett sätt att minnas de spontana danser som bröt ut efter att David Ben-Gurion proklamerade staten Israel den 14 maj 1948, skriver Times of Israel.

Och på lördagen avslutas det officiella firandet med en musikfest som kommer att spegla hela det israeliska samhället, avslöjade Miri Regev.

Enligt uppgifter från Hadashot News kommer firandet att kosta staten omkring 30 miljoner dollar, vilket ändå är mindre än 47 miljoner som gick åt när 60-årsdagen firades, skriver Times of Israel.

Utöver de speciella festdagarna i april kommer många fler evanemang att ske under året.

När årliga March of the Nations anordnar sin marsch och konferens den 13–15 maj sker det under särskilt högtidliga former, för att hedra 70–åringen. Tusentals kristna från hela världen väntas komma till Jerusalem för att tåga från parlamentet, knesset, till berget Zion. Detta för att minnas de överlevande från Förintelsen, visa Israel sin vänskap och ta avstånd från antisemitism, skriver organisationen som står bakom evenemanget.

About Vänskapsförbundet Sverige Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*