Senaste artikel
Home » Nyheter » Samfundet deltog i manifestation för Israel
Samfundets ordförande i Stockholm Ulf Öfverberg var en av talarna.

Samfundet deltog i manifestation för Israel

I söndags anordnades en manifestation för Israel och mot antisemitism. En av talarna var ordförande i Samfundet Sverige-Israel, Ulf Öfverberg. Nedan är hans tal.

Vänner,

– Det påminner mig om när jag var barn på 1930-talet. Så sade Yehuda Bauer när jag träffade honom i Jerusalem för ett par år sedan. Yehuda Bauer är en av världens ledande forskare om Förintelsen och antisemitism och fortfarande aktiv och nu över 90 år gammal.

Han sade vidare: gränsen förflyttas ständigt; gränsen för vad som får sägas och vad som anses rumsrent att säga om Israel och om judar.

”Gränsen förflyttas ständigt”. Jag har ofta tänkt på de orden efteråt. För efteråt framstår de ju nästan som profetiska. I synnerhet efter sommarens Gaza-konflikt.

Och gränsen för vad som får sägas och tyckas om Israel och om judar har förflyttats sakta men säkert. Ta exempelvis bojkottsdiskussionen.

Många från den politiska vänstern vill att Israel ska utsättas för bojkott av något slag, mer eller mindre omfattande beroende på vem som är avsändaren.

Av alla världens stater är det just regionens enda demokrati, Israel, som är föremål för bojkottskravet.

Men när man inte ställer samma krav på länder som beter sig s a s värre än Israel – och då ska vi veta att sådana kandidater finns det gott om som i världen – och när man inte heller reser bojkottkravet mot länder som är hyfsat jämförbara med Israel, som Turkiet för ockupationen av Cypern, för Marocko för ockupationen av Väst-Sahara eller av Kina för ockupationen av Tibet. Så länge man inte gör det, utsätter man just Israel för en särbehandling – en negativ särbehandling. Man behandlar Israel som världens jude.

Fixeringen vid Israel gör att proportionerna försvinner. Det blir tillåtet att anklaga Israel för folkmord, för krigsbrott, för kolonialism, för imperialism, för organstöld, för apartheid, för rasism och för nästan vad som.
Israel förvandlas t till och med ibland till de nya nazisterna.

I en sådan debatt där sådana anklagelser mot Israel är vardagsmat höjs givetvis toleransen för antisemitiska handlingar; reaktionen mot antisemitismen blir inte lika stark, fördömandena kommer inte lika snabbt. De ensidiga kraven på Israel har förskjutit gränsen för vad som får tyckas och sägas om Israel. Antisemitismen framstår inte som lika farlig som tidigare.

Ansvaret för vad som får sägas om Israel och därmed om judar vilar tungt på dem i debatten som utsätter Israel för denna negativa särbehandling. Och det är inte bara den vanliga salongsvänstern, vänsterblaskor som ETC, DN Kultur, Putinanhängarna på Aftonbladets kultursida m fl utan även socialdemokrater och andra goda demokrater som förskjuter gränsen för vad som får sägas om Israel och judar. Och när sedan antisemitismen kommer som ett brev på posten bortförklaras mycket av den med konflikten i Gaza och att Israels försvarskrig mot fascisterna i Hamas väcker folks vrede.

Men det som egentligen väcker vrede, min vrede, är många politikers feghet och brist på moralisk ryggrad att ta avstånd ifrån terroristerna i Hamas, att ta otvetydig ställning för Israel och att ta itu med antisemitismen i vårt land.

För det får vara nog nu, nog med krypande ursäkter för antisemitiska handlingar, nog med bortförklaringar för den växande antisemitismen.

Över hela Europa och även i USA, som hitintills varit hyfsat förskonat från den typ av antisemitism som finns på vår kontinent, växer antisemitismen. Antisemitiska ord som sprejas på väggar, synagogor som vandaliseras. Judiska affärer som vandaliseras. Förföljelsen av judar intensifieras i Malmö, där situationen varit oacceptabel i flera år. Judar börjar flytta, antalet som flyttar från exempelvis Frankrike till Israel har aldrig varit så högt som i år.

Denna situation måste ändras. För dem av oss som vill ha ett samhälle där både muslimer, judar, kristna, ateister och andra individer lever i fred med varandra finns det skäl att vara oroliga. Mycket oroliga. Extremistpartier vinner framsteg, Feministiskt Initiativ, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och över hela Europa denna extremismvind. Därför ekar Yehuda Bauers ord fortfarande i mina öron: det påminner om 1930-talet. Därför blir våra handlingar, våra ord och våra röster så viktiga. Därför är det dags att säga: nog nu!

Tack!

About Vänskapsförbundet Sverige Israel

One comment

  1. Ewa Edén-Modén

    Hej!

    Jag är kristen översättare och aktiv medlem i Samfundet här i Göteborg, och jag och en väninna vill uppmana alla Israel-vänner att höra av sig till media + Stefan Löfvén, Margot Wallström, kungen och ärkebiskopen ang. Abbas ”statsbesök” i Sverige nästa tisdag, om uppgiften jag fått stämmer. Själv kommer jag att skriva en insändare till olika Stockholms-tidningar och även uppvakta kommunordförande Anneli Hultén (S) på tisdag samt ta ett foto på oss med plakat och skicka det till tidningar i Israel för att de ska veta att åtminstone några svenskar försöker göra något – för judarna ska inte behöva göra allt! Jag tänkte skriva något i stil med att ”Abbas inte välkommen till mitt Sverige” och olika anledningar till varför…

    Hoppas åtminstone några hakar på detta upprop att höra av sig angående detta!
    Med vänliga hälsningar och välgångsönskningar från Sion. Ewa Edén-Modén, Partille

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*