Senaste artikel
Home » Nyheter » Israels försvarsminister, Avigdor Lieberman, avgår

Israels försvarsminister, Avigdor Lieberman, avgår

Yisrael Beiteinu (Israel Vårt Hemland) Avigdor Lieberman, avgår som Israels försvarsminister efter den sista rondan med Hamas på Gaza.
Lieberman har länge velat ha hårdare tag mot terrorism från Gaza men premiärminister Netanyahu har varit ovillig att dra igång nytt krig med terroristenklaven.
De senaste 48 timmarna har det bokstavligen regnat bomber över södra Israel och under endast 4 timmar igår avfyrade Hamas och andra terroristorganisationer på Gaza 450 raketer på civila områden i södra Israel. Det är mer en en raket var minut.
Varje raket är ett krigsbrott.
Aldrig tidigare har så många raketer avfyrats under så kort tid på Israeliska mål och ändå valde premiärminister Netanyahu att låta armén rikta in sig på specifika mål på Gaza via flyg- och precisionsattacker men avböjde invadera Gaza så som Lieberman ville.
Lieberman anser att med att låta bli att invadera Gaza har Israel nu ”givit in för terrorism” och att ”det kommer att skada Israels säkerhet om obestämd framtid”. ”Israel skulle ha försvarat söder. Nu skickar vi farliga meddelanden till öst, väst och nord” säger han.
Lieberman bekräftar att hela Yisrael Beiteinu lämnar ”alliansen” som har regeringsställning i Knesset.

Troligen kommer då Netanyahu att ta över försvarsministerposten men han blir då premiärminister, försvarsminister, utrikesminister, hälsominister och integreringsminister…men hans regering har kraftigt försvagats och förr eller senare kommer han att tvingas till att utlysa ett nyval. Och tidigare idag sa talsman för Bayit Yehudi (Judiskt Hem) att de kommer inte att acceptera något annat än att partiledaren Naftali Bennet får försvarsministerposten.

Just nu ser det ut som om det råder totalt kaos i Israelisk politik var den ena handen är uppemot den andra.

Men vad man än kan tycka om det hela då står fast det faktum att det är bara Netanyahu´s beslutsamhet som har hindrat ett fullskaligt krig det senaste dygnet.

About Viktor Hardarson

Digital dialogperson för Samfundet Sverige-Israel i Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*