Senaste artikel
Home » Nyheter » Chanukah fest 2019

Chanukah fest 2019

Vänskapsförbundet Sverige-Israel Stockholm bjuder in till Chanukah fest den 18 dec 2019
Tal, Segerstedtpristagare, musik, god mat och dryck.
Årets mottagare av Torgny Segerstedtdiplomet är Tomas Sandell

Tid: Onsdag den 18 dec 2019 kl 18,30
Kostnad 230:- pr/person
Anmälan sker automatiskt vid inbetalt belopp på
Swish 1234401386 skriv ”Chanukah”
Postgironummer 442040-2 märk betalningen med ditt namn och Chanukah.
Plats: Judiska församlingen sessionssalen, Wahrendorffsgatan 3.

Välkomna !

Presentation av Tomas Sandell

Tomas Sandell är finlandssvensk, studerade internationella relationer, nationalekonomi, statskunskap, folkrätt och internationell geopolitik och arbetade som journalist i Helsingfors och Bryssel. Det fanns 12 000 lobbyister i EU men inte en enda för Israel när Sandell bildade en koalition 2003 i Bryssel för att vara en stark och trovärdig röst för Israel i maktens centrum i EU.

Where are all the others?” frågade nobelpristagaren Elie Wiesel vid ett tal i EU 2004. European Coalition for Israel ECI bildades som ett svar på denna fråga samma år “en koalition av all the others,” som upplevde att det var deras moraliska plikt att stå upp för det judiska folket och staten Israel i en hotfull tid. Målet för ECI är att:

Konfrontera växande antisemitism i Europa och utbilda om dess långa och tragiska historia på den kontinenten.

Argumentera för ett mer balanserat perspektiv på Israelrelaterade frågor;

Presentera den moderna staten Israels historiska och juridiska rättigheter – baserat på internationell lag och fördrag, med början med San Remo-resolutionen 1920;

Främja och uppmuntra kulturellt och ekonomiskt utbyte mellan Israel och EU.

Stödja fredlig samexistens mellan judar och araber i Israel och Mellanöstern.

27 januari 2005 anordnade ECI den första Minnesdagen för Förintelsens offer i EU. Samma år bestämde FN att utlysa samma dag till minnesdag. Tomas menar att det är viktigt att vi alla tänker på vad vi gör idag när det judiska folket får det svårt. Kampen mot antisemitismen måste utkämpas varje dag.
Tomas Sandell kommer som folkrättsexpert att berätta om anledningen till attityd-svängningen mot Israel under 60–70 talet och om Israels rätt till sitt land som inget annat folk. Ingen har en så lång dokumenterad tillhörighet till landet, 3000 år tillbaka då kung David regerade i Jerusalem, om hur folkrätten används felaktigt av dem som inte har kunskap, ECI uttalar sig inte om 1- 2- 3-stats lösning men Israels rätt till landet är glasklart, om antisemitismens rötter i Europa, om ekot från 30-talet med bojkott ”Kauft Nicht bei Juden”, om hur Abbas uttalande om en judenrein stat uttryckligen strider mot Palestinamandatet och mot alla folkrättsliga principer mot ensidighet.

About Viktor Hardarson

Digital dialogperson för Samfundet Sverige-Israel i Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*