Senaste artikel
Home » Nyheter » Besök från Jerusalem.

Besök från Jerusalem.

Jag träffar mina vänner, Jakob och Birgitta Lundvall med deras barn, Joel och Alma i Uppsala och vi hinner byta några ord.

Jakob och Birgitta bor i Jerusalem sen några år tillbaka. Jakobs pappa är jude från Ryssland men flyttade till Sverige och Jakob är född och uppvuxen i Malmö. 16 år gammal flyttade han till Uppsala där han, några år senare träffade Birgitta. Birgittas pappa är också jude och hon är född i Estland men flyttade tidigt med familjen till Israel. Birgitta är sångerska och känd för att ha deltagit i israeliska idol där hon kom på åttonde plats.

De flyttade till Israel 2012, gifte sig och har sen fått två barn, Joel, 1,5 år och Alma som är 3 månader.

Jakob jobbar lite utanför stan, nära en arabisk by, ”Men där är det väldigt lugnt” tillägger han. Birgitta jobbar på en messiansk förskola nära Damaskus porten där mycket av de terroristattacker som pågått sedan oktober förra året ägt rum och när jag frågar henne om hon har påverkats av den och hur, svarar hon: ”Varje gång nånting händer då hör vi det. Vi hör när polisen kommer, skottlossningen och allt annat som händer. De första tre, fyra gångerna blir man rädd och sen vänjer man sig. Det är verkligheten vi lever i. Men den senaste tiden har det blivit lugnare”.

Jag frågar dem om de hör nånting om Sverige och vad de då hör. ”Endast negativt” svarar Birgitta, och fortsätter: ”Den allmänna uppfattningen hos gemene man i Israel är att Sverige leder det europeiska motståndet mot Israel. Och det är också det som media förmedlar. Varje gång som nånting händer i Israel då kommer alltid fördömande av Israel från Sverige”.

Men de längtar hem till Jerusalem efter två veckors semester i Sverige där de har besökt släktingar och vänner. Jag frågar Birgitta, jag pratar mest med Birgitta ty Jakob har fullt upp med två små barn, vad hennes favorit ställe i Israel är och vad hon skulle rekommendera turister att göra som vanligtvis inte finns som rekommenderade turistmål?

”Neve Shanan, utanför gamla stan” är hon snabb att svara. ”Neve Shanan är första området som byggdes utanför gamla stan och är i dag ett ställe där många artister bor och en mycket livlig stadsdel…och jag skulle rekommendera alla som kommer till Israel att ta en dag och gå runt i downtown Jerusalem, inte gamla stan utan de nya områdena, ta fika på kafé och prata med människorna. Där får man se det riktiga Israel”.

About Viktor Hardarson

Digital dialogperson för Samfundet Sverige-Israel i Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*