Senaste artikel
Home » Nyheter » Annika Borgs djupa engagemang gav henne Torgny Segerstedt-pris

Annika Borgs djupa engagemang gav henne Torgny Segerstedt-pris

Årets höjdpunkt för medlemmar och vänner i Samfundet Sverige-Israel i Stockholm är Chanukafesten som traditionsenligt har hållits i Sessionssalen, Judiska församlingen.

Vid festen delades Torgny Segerstedt-priset ut. I år gick det till författaren, debattören och prästen Annika Borg, en person som gjort sig känd för att ha främjat förståelsen mellan Sverige och Israel.

– I år, med hänsyn till det aktuella politiska läget, mer angeläget än någonsin, sa ordförande Ulf Öfverberg som också prisade Annika Borg för hennes opinionsarbete inom Svenska kyrkan för att skapa bättre förståelse för Israel.

Annika Borg var ”djupt hedrad över att få det fantastiskt fina priset”. I sitt tal tog hon upp den svenska regeringens erkännande av Palestina som ett tecken på orosmoln i Sverige.

– Det är illavarslande att i ett läge när exempelvis radikalisering i Gaza äger rum, regeringen väljer att erkänna Palestina, sa hon. Det var dock inte förvånande att också Svenska kyrkan hälsade erkännandet med applåder.

Hon karaktäriserade Svenska kyrkans hållning som ”en propalestinsk aktivistisk hållning”.

– Det finns mycket okunskap i Sverige om Israel och Mellanöstern. Min drivkraft är att bemöta okunskap, sa hon.

Israels ambassadör Isac Bachman var närvarande vid festen och höll ett kort anförande. Han sade sig vara förvånad över den tystnad som finns i Sverige utifrån Israels vänners perspektiv.

– Det är inte bra om en minoritet, Israels vänner, blir tysta i debatten om Mellanöstern. Jag är förvånad över den ensidighet som finns i det offentliga rummet, sa han.

Samfundets ordförande i Stockholm, Ulf Öfverberg betonade i sitt välkomsttal att situationen ser mörk ut i Europa där nazism, kommunism, nationalism och antisemitism tydligare kommer till uttryck. Och kartan i Mellanöstern ritas om.

– Vi Israelvänner kläms från olika håll, från radikaliserade arga unga muslimska män, från krafter som genom fokus på identitet utesluter andra, från vänsterkrafter som talar om Israel som ett rasistiskt land.

Men ikväll firar vi en ljus högtid – chanuka. Mirakel har hänt och händer.

Magnus Ramstrand

About Vänskapsförbundet Sverige Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*