Senaste artikel
Home » Krönikor » Yom HaShoah – Minnesdagen för förintelsens offer i Israel.

Yom HaShoah – Minnesdagen för förintelsens offer i Israel.

”Kim- Ställ dig på perongen bredvid tågvagnen.

Promenera upp till gaskammare nr3 – tror jag- 10 minuter- sätt dig vid den sprängda gaskammaren och läs Kaddisch över min släkt som mördades där

Min mormor och morfar, mostrar dog där och min mamma jobbade 30 m. därifrån med att sortera kläder från de mördade.

Sedan- Kim- så låt fig fyllas av känslan att vara en del av det folk som dog där, men lever vidare och nu har ett eget land- vårt land – Israel – och låt dig bli uppfylld av kraften och viljan att vad som än händer så kommer vi aldrig att släppa denna lilla jordlott som är vårt .”

Dessa var Stefan Lindmarks, son till en överlevare från Auschwitz, ord till en gemensam vän, Kim Millrell da Costa, en finlandssvensk konvertit till judendomen som skulle besöka Auschwitz.

Sällan har jag bevittnat så enkel men ändå djup konversation så präglad av ödet, historien, framtiden, släktband och vänskap som i dessa några få meningar.  De lämnade så djupa intryck i min själ att jag har sparat dem och läser dem ibland bara för att känna….bara för att känna….

Idag, den 5 maj är det Yom HaShoah.  Förintelsens minnesdag i Israel.  Idag minns vi det värsta brott mänskligheten någonsin beskådat.  Och vi kan bara be att den aldrig händer igen.

Vi minns de 6 miljoner judar som blev systematiskt mördade av nazisternas dödsmaskin under Andra Världskriget.  1.1 miljon barn fick aldrig uppleva första låten som påverkade dem på djupet, aldrig första kärleken, första bilen, lägenheten, första pussen och att själva få barn och barnbarn

Deras tid slutade där.

Deras föräldrars liv och framtid slutade där också.  Hela familjer försvann.

Men de är inte glömda.  Vi minns.

Och i dem som lyckades fly, de som räddades och deras barn och barnbarn lever de fortfarande och vi kommer aldrig att glömma.

Idag, vid solnedgången och igen klockan 11 på kvällen, kommer sirenerna att ljuda över hela Israel.  Israel stannar och i 2 tysta minuter minns vi och hedrar dem som så många anser ha varit sädeskornet som blommade ut i Eretz Israel.

Israel.  Judarnas egendomsland.  Landet som idag är garantin för ”NEVER AGAIN!”.  Så länge som judarna har sitt eget land kommer de aldrig mer att utsättas för systematiskt mördande av människor som vill deras förintelse.

Idag när antisemitismen har nått nya höjder och har nått samma nivå, om inte värre, som på 30-talet i Nazisternas Tyskland och som spred sig över hela den europeiska kontinenten är Landet judarnas beskydd.

Idag riktas också antisemitismen emot Landet.

Främst genom nazism inspirerad islamism hotas och motarbetas judarnas rätt till sitt eget hemland och viktiga internationella organisationer och institutioner används och utnyttjas i detta oheliga krig som har samma målsättning och nazisterna hade på 40-talet, Antiochus IV Epiphanes på 160-talet f.Kr, och Haman Agagiten 400 år tidigare.

Målet är Israels förgörelse och judarnas förintelse och exempel på hatet som riktas mot judarnas kopplingar till Landet har vi nyligen fått i den anti-judiska resolutionen som lades fram av 7 OIC länder och adapterades av UNESCO den 15 april.  En resolution som omskriver historien och fråntar judarna, samt de kristna, alla kopplingar till Klagomuren, Rakels Grav och Fädernas Grotta i Hebron.

Men liksom på Hamans tid kommer vi nu också att få fira vår Purim.

Ty så länge Israel består är judarna trygga.  Så och de kristna, muslimer, druser och andra som bor i Landet och njuter av den unika frihet och rättigheter som inget annat land i Mellanöstern kan erbjuda sin befolkning.

6.000.000. människor betalade priset för den friheten.

Och idag minns vi.

Hedrar och tackar.

About Viktor Hardarson

Digital dialogperson för Samfundet Sverige-Israel i Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*