Senaste artikel
Home » Krönikor » Tankar kring Margot Wallströms okänslighet och fixering

Tankar kring Margot Wallströms okänslighet och fixering

Det hade kunnat tas för ett dråpligt skämt om det inte varit så allvarligt.  Margot Wallströms enda konkreta förslag i regeringens utrikesdeklaration i riksdagen härom veckan var att tillsätta ”ett särskilt sändebud” för att verka för en lösning av konflikten mellan Israel och palestinierna. 

Först frestas man att likt det israeliska utrikesdepartementets talesperson utropa: Äntligen, nu blir det fred! Men samtidigt pekar Margot Wallströms deklaration på något djupt tragiskt. 

Nästan i hela mellanöstern, förutom i Israel, råder förtryck, folkmord, etnisk rensning, inbördeskrig och djupaste förtvivlan. I det läget fokuserar Sveriges utrikesminister på en i sammanhanget liten konflikt, den mellan Israel och palestinierna. Och det är Israel som kritiseras medan den korrupta och nepotistiska palestinska ledningen betraktas som en ”vän”. 

Margot Wallström verkar lida av en fixering vid Israel och en megalomanisk övertro på Sveriges och sin egen roll kombinerat med bristande eller obefintlig verklighetskontakt. För att det svenska särskilda sändebudet överhuvudtaget ska ha en chans att nå framgång är förutsättningen att det finns ett förtroende från båda sidor till sändebudet. Det är ett förtroende som Margot Wallström har gjort allt hon kan för att erodera på den israeliska sidan.  

Men inte nog med detta. Dagarna före utrikesdeklarationen bemötte Margot Wallström kritiken från Liberalernas Jan Björklund mot att regeringens kvinnliga representanter bar slöja vid ett besök i de misogyna mullornas Iran. Hon sade: ”…jag tror att jag har sett honom i en kippa. Om han nu säger att han har slutat följa reglerna i Iran så hoppas jag att han verkligen inte har slutat respektera hur man uppträder och klär sig i en synagoga…”

Det är fullt rimligt att ställa frågan som Judiska centralrådets tidigare ordförande Lena Posner-Körösi gjorde: ”Det är så oerhört märkligt att hon väljer att dra in judar i den här diskussionen. Vi har ingenting med Iran eller totalitärt kvinnoförtryck att göra. Jag kan inte förstå varför det över huvud taget ska refereras till judar i det här sammanhanget. Låt oss vara i fred.”

Margot Wallström har gång på gång dragit in Israel och/eller judar i olika sammanhang som inte egentligen hade något att göra med varken judendom eller Israel. 

I ett linjetal på Utrikespolitiska institutet i juni 2015 förde Margot Wallström också ett resonemang som visar hur hennes analys och bedömning av situationen i mellanöstern är kopplad till en fixering vid konflikten mellan Israel och palestinierna: ”Ett upphörande av ockupationen och genomförande av en rättfärdig lösning kan också påverka utvecklingen i hela Mellanösternregionen. I dag används bristen på lösning av den israelisk-palestinska konflikten som skäl att rekrytera till ISIL.

IS har faktiskt inget att göra med Israel. Det är helt andra krafter och tendenser som är drivande bakom IS.  Även om konflikten mellan Israel och palestinierna löstes i morgon skulle det inte på något sätt påverka IS terrorhot mot Europa. Inte heller skulle det påverka Hezbollahs och Hamas målsättning om att utplåna Israel. Inte heller IS massmord och etniska rensning av kristna och andra minoriteter i Syrien och Irak, Assads terror mot sin egen befolkning i Syrien eller al-Qaidas terrorism. 

 

När Margot Wallström intervjuades i SVT om IS-attackerna i Paris den 13 november 2015 var hon åter där igen. Hon kopplade attackerna till palestinierna: ”Och man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld”.

Detta uttalade hon alltså i ett samtal om IS och terrordåden i Paris. Ett samtal som inte på något sätt hade berört konflikten mellan palestinier och israeler – innan utrikesministern själv gjorde kopplingen.

Så till de s. k ”utomrättsliga avrättningarna”. Nej, det handlar inte om svensk polis som sköt mördaren som gick bärsärk på en skola i Trollhättan. Och nej, det handlar inte om den franske militär som nyligen utanför Louvren i Paris sköt ihjäl en terrorist som angrep med kniv. Om de och andra liknande fall har Margot Wallström inte sagt ett knyst. 

Däremot har Margot Wallström kraftigt kritiserat hur Israel försvarar sig mot de terrordåd som den israeliska civilbefolkningen utsatts för. Alltså inte kritiserat förövarna – terroristerna – utan offrens rätt att försvara sig. Men när det kommer till den palestinska ledningen är hon tondöv. Även när det gäller kvinnors rättigheter.

Strax före jul passade Margot Wallström på att besöka Palestina. På plats betonade hon kvinnors rättigheter; ett utslag av den svenska feministiska utrikespolitiken. Ungefär samtidigt arresterades tre palestinska parlamentsledamöter på order av den palestinske ledaren Mahmoud Abbas. 

Det en av dem, Najat Abu Bakr, har gjort ”sig skyldig” till är att uppmärksamma en utbredd korruption i Palestinska Myndighetens (PA) högsta ledning. Hon har påvisat förskingring i mångmiljonklassen. I en intervju i DN i mars vädjade hon till Sveriges regering: ”Jag vet att Sverige vill stödja palestinsk demokrati, men att stödja Abbas regim är motsatsen, det är ett stöd för en medeltida diktatur. Han förföljer sina kritiker därför att omvärlden tillåter det”.

Ungefär samtidigt som Margot Wallström besökte Ramallah och talade om kvinnors inflytande i politiken och respekt för rättsstaten kringgick hennes ”vän” Mahmoud Abbas sin egen grundlag och fråntog Najat Abu Bakr och ytterligare fyra andra ledamöter deras parlamentariska immunitet. Sedan grep Abbas specialstyrkor parlamentsledamöterna på Internationella Röda Korsets kontor i Ramallah. Najat Abu Bakr och hennes kollegor ska nu ställas inför rätta för förtal, förskingring och vapensmuggling. 

Om detta har Sveriges feministiska utrikesminister inte sagt något alls.

En utrikesminister ska vara kritisk mot Israels agerande, såväl som mot andra staters politik, när det anses befogat. 

Men Margot Wallströms uttalanden i egenskap av utrikesminister har växt till något mer än enskilda ”missförstånd”. 

Margot Wallström, varför denna okänslighet för det judiska och varför denna fixering vid Israel?

Ulf Öfverberg

Ordförande Samfundet Sverige-Israel Stockholm.

About Viktor Hardarson

Digital dialogperson för Samfundet Sverige-Israel i Stockholm

One comment

  1. göran mauritsson

    Bra skrivet om Margot Wallström.Som Svensk Socialdemokrat är jag besviken på M Wallström.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*