Senaste artikel
Home » Krönikor » Ordföranden har ordet….

Ordföranden har ordet….

 

Ordföranden Ulf Öfverberg skriver….

Under det gångna året bevittnade vi en tilltagande antisemitism, terrorism inte endast i Israel utan också i Europas hjärta och en politisk undfallenhet för att bilda opinion mot det växande judehatet. Det nya året lär inte bli bättre.

Det finns inga tecken på att Sveriges utrikesminister Margot Wallström har lärt sig av misstagen. Fadäserna fortsatte ända in i december. Först var det erkännandet av Palestina. Sedan avsaknaden av ett fördömande av den nästan dagliga terrorn i Israel. Därefter hänvisningen till förtrycket av palestinierna i en diskussion om terrorn i Paris (!) och allra senast talet om ”utomrättsliga avrättningar” i en debatt om Israel.

Om utrikesministern har en världsbild där Israel utgör en förklaring till terrorn i Paris och till rekryteringen till IS vågar jag påstå att hon har en dysfunktionell omvärldsanalys. Hon förmår inte se de stora skiljelinjerna; fixeringen vid Israel både skymmer och sänker sikten.

De stora linjerna är nämligen skillnaden mellan barbari och civilisation.

Det är en kvalitativ skillnad mellan demokratier och varje handa diktaturer. Trots alla brister är demokratier civiliserade stater som bryr sig om människor. De går heller aldrig i krig med varandra. Demokratin är ju samtalens, debatternas och rösträttens fredliga metoder satta i arbete.

Det är mot demokratiernas civilisation som terroristerna vänder sig.

Israel är en demokrati. Och just därför är förändring med fredliga medel möjlig i Israel. Vi både kan och bör tycka olika om Israels politik, om bosättningar, om Netanyahus politik och om religiös fundamentalism i det israeliska samhället, med mera. Men där är en fredlig förändring genom röstning och opinionsbildning möjlig därför att det är en demokrati. Israel är en av länderna i den demokratiska civilisationen. Israel är en av oss.

Det ser inte Margot Wallström. Hade hon sett det hade hon riktat sin politiska gärning mot andra aktörer. Som IS, Assad, Kuba, Hamas och PA. Som Iran, Kina eller någon av alla de andra skurkarna i världspolitiken.

Det skulle kunna gå alldeles utmärkt, även för den svenska regeringen, att samtidigt som de på andra områden är kritiska till den israeliska regeringens politik, tydligt fördöma terrorn mot israeler och tydligt formulera en solidaritet med demokratin Israel.

Men det gör man inte.

Därför kommer vi i Samfundet Sverige-Israel i Stockholm att fortsatt ha fokus på Sveriges utrikesminister. Vi kommer också att fortsätta granskningen av jihadism och extremism i Sverige oavsett om den kommer från en rasistisk och antisemitisk vänster eller från de krafter inom framförallt SD som vill ställa grupp mot grupp för att skapa ett samhälle där nationella minoriteter inte finns kvar.

Välkomna till vårens aktiviteter i Samfundet Stockholm!

 

About Viktor Hardarson

Digital dialogperson för Samfundet Sverige-Israel i Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*