Senaste artikel
Home » Krönikor » Dagens Arena, svensk media och det antisemitiska språkbruket.
"Kauft nicht bei juden!" "Handla inte av judar". Boycott av judar och deras affärer infördes i Tyskland på 30-talet. Retoriken hos BDS känns igen.

Dagens Arena, svensk media och det antisemitiska språkbruket.

Torsdagen den 22 november publicerade Dagens Arena ”ursäkt” angående sitt twittrande om en ledare i tidningen skriven av Lisa Pelling. Dagens Arena beklagar olycklig twitterpingning

Ursäkten kom efter häftiga reaktioner på Twitter efter att artikeln Bojkotta inte Israel – bojkotta ockupationen publicerades och länkades till på Twitter med pingande av ett flertal svenska judar och judiska organisationer.

De som reagerade (med rätta) påpekade det faktum att artikeln handlade om Israel och relationen mellan Israel och Palestinierna och inget som svenska judar kan hållas ansvariga för (som ofta görs). Att ”pingandet” var i det syftet att uppmärksamma debattörer och andra som skulle kunna vara intresserade av artikeln (och konflikten) kan mycket väl vara sant. Men då avslöjas också problematiken när okunnigheten får uttryck i svensk media…som händer nästan alltid när Israel/Palestina diskuteras.

Om syftet var som Dagens Arena hävdar var ”att uppmärksamma debattörer på en text i ämnet” då kan man fråga sig varför man inte pingade välkända aktörer s.s Lars Adaktusson, Ulf Cahn, Ulf Öfverberg, Vänskapsförbundet Sverige-Israel eller Israels ambassadör, som man kan med rätta påstå att är debattörer som har varit framträdande i svensk media om precis det Dagens Arena artikel handlar om. Istället pingades i.e. Judiska Ungdomsförbundet som knappast kan anklagas för att ha tidigare visat stort intresse av sådana artiklar och (för mig okänd) Jonatan Unge, som svarade sarkastiskt med att ”Sveriges viktigaste jude skall tänka på saken och återkomma”.

Sen kan man ifrågasätta hur uppriktig denna ”ursäkt” är.

Ångrar Dagens Arena taggningen (som de säger) eller stormen? Jag tror på en blandning av båda. Jag har ingen skälig grund för att misstro Liv Beckström,tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Arena, när hon säger att ”Som utgivare för sajten tar jag kraftfullt avstånd från antisemitism och all annan rasism.”. Hon till och med får det rätt att antisemitism är rasism. En insikt som alltför många debattörer och ledarskribenter inte delar. Däribland hennes egen Lisa Pelling, som skriver artikeln som länkades till på Twitter.

Ty om det är nånting Dagens Arena ska ”beklaga” sig över då är det publiceringen av artikeln. Inte bara stormen över olyckligt twittrande.

Pelling artikel är ingen debatt.

Den är ingen krönika.

Och den ska absolut inte vara ledare i en tidning som påstår sig ta avstånd från antisemitism och rasism.

Artikeln är antisemitisk propaganda som Goebbels hade varit stolt över.

Uppmaningen i Pellings artikel till bojkott av judiska produkter från Judea och Samarien, det som i dagligt tal kallas ”Västbanken” (Jordaniens land väster om ån Jordan) trots att Jordanien har avsagt sig alla krav på området, är en del av den internationella bojkottrörelsens agenda vars slutliga mål är utrotningen av den judiska staten.

Antisemitism i sin klaraste form.

Och så fortsätter det ena efter det andra i artikeln. Välkända (för de involverade) antisemitiska och anti-Israel floskler och påståenden som att Gaza är ”världens största utomhusfängelse” (upprepat två gånger i artikeln) och ”ockupationen av Västbanken” utan någon som helst reflektion över varför den pågår fortfarande eller förklaring på varför den är nödvändig eller tillkom eller även varför en stor del av den palestinska befolkningen i området vill inte att den skall avslutas och bävar inför den dagen Israel lämnar dem åt sina ledare. Och såklart måste man nämna den ”milslånga betongmuren”. Antisemiternas favorit hatobjekt som Israels armé tvingades upprätta efter att vågor av terrorism hade krävt hundratals israeliska liv av palestinska terrorister. Den ”milslånga betongmuren” är till största delen ett stängsel men inte en mur och har så gott som stoppat all terrorism i Israel. Trots Palestiniernas tappra försök att smuggla både sprängmedel och annat in i Israel med ambulanser så som avslöjades för ett par veckor sedan.

Den syrliga pliken till SVT att på samma gång och Eurovision pågår i Tel Aviv (som skribenten tror att är Israels huvudstad: ”Tel Aviv, ockupationsmaktens huvudstad”. Får man be om minimal kunskap i områdets historia och geografi innan man skriver och publicerar i en tidning som vill bli tagen på allvar?) att hålla en konsert i Ramallah på samma gång. Lisa Pelling vill också be SVT att varje gång de har en gala att hålla en liknande i Tibet, Väst-Sahara, Ukraina osv…

Att singla ut Israel på detta sättet har ett namn och det namnet går att finna i de flesta definitionerna av antisemitism.

I övrigt beskriver Lisa Pelling Israel som: ”ett allt mer isolerat, inåtvänt och räddhågset Israel. Ett plågat land, som plågar sina grannar palestinierna.”.

Många BDS (den internationella bojkottrörelsen) aktivister lever i en väldigt liten värld (det är vad antisemitism gör med din hjärna) och de tror på riktigt att Israel håller på att isoleras. Sanningen är den att Israel är endast isolerat i Förenta Nationerna där det utsetts för en så grov diskriminering att båda två senaste generalsekreterarna Kofi Annan och Ban Ki-Moon sa rakt ut att Israel var ”mobbat” inom FN och på ett flertal amerikanska universitet där motsvarigheten till Palestinagrupperna är starka. Så starka att judar på dessa universitet ofta utsetts för både mobbning och fysiskt våld trots att de har lika lite med situationen att göra som svenska judar.

FN:s förhållande till Israel beskrivs best i Israels tidigare utrikesminister och permanenta sändebud till FN, Abba Eban, ord: ”Om Algeriet la fram en resolution som hävdade att jorden vore platt och att det var Israel som plattade ut den, då skulle den bli antagen med 165 röster mot 13 och 26 frånvarande”.

Israel håller inte på att isoleras. Tvärtemot. Landets relationer till både Öst och Väst har sällan varit starkare eller lika många. Anknytningar knyts och förstärks hela tiden med länder på alla kontinenter och de senaste veckorna ser vi även att relationerna med grannländerna håller på att tinas upp.

Bara idag den 25 november har den Tjeckiske presidenten varit på officiellt besök i Israel för att tillkännage och börja jobba med flytten av Tjeckiska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem (Israels huvudstad, PING Lisa Pelling) och Chads president är också på offentligt besök för att återupprätta förbindelserna med Israel. Dessutom rapporteras det om att kanske kommer Israel att börja sälja naturgas till Europa.

Om det är nån som håller på att ”isoleras” då är det BDS rörelsen som nu är olaglig i hälften av alla amerikanska stater och några EU-länder. Dessa stater och länder känner helt enkelt igen den antisemitiska agendan bakom BDS. (psst… Den är inte så svår att känna igen. Titta på bilden till denna artikel)

Och ”Ett plågat land, som plågar sina grannar palestinierna.”? Det är såklart inte landet, alltså marken, som är ”plågat” utan folket. Invånarna. Israelerna. Judarna.

Och dessa ”plågade” judar i sin tur plågar sina grannar. Palestinierna. Som är ju såklart de oskyldiga offren i allt detta enligt Pelling.

Får jag fråga: Varför är judarna ”plågade”? Hur är de plågade? Av vilka/vad? Och hur vet Lisa Pelling att judarna i Israel är plågade? Har hon pratat med dem? Alla?

Det finns också namn över sånt generaliserande.

Jag förstår av denna slutsats Lisa drar (en ännu en väl känd fras från ”pro-palestinier”) att hon tillskriver Israelerna (judarna) samma mentala kondition som Palestinierna påstås befinna sig i: ”Ur hopplösheten föds förtvivlan, frustration, hat och våld”. Problemet är bara att denna psykologiska diagnos överensstämmer inte med verkligheten. Det finns massor av hopplösa människor som inte griper till våld eller blir fyllda med hat. Och den frustration som påstås att Palestinierna bär på kan skrivas på deras ledare och internationella organ som UNRWA som vidhåller deras orealistiska drömmar om att få storma Israel och lägga under sig landet ”from the river to the sea”, eller det som i dagligt bruk kallas för ”Rätten till återvändning” och är ett fantasifoster om Israels utrotning som har hållit det palestinska folket i fångenskap till sina ledare och kontroversiella organisationer i 70 år.

Men det som är mest avgörande för hur fel Pelling artikel är är det som inte sägs.

Ett ord saknas helt.

Ett namn.

Hamas.

Det kan inte beskrivas på något sätt annat än som intellektuellt undermåligt och ohederligt att skriva en artikel om hur hemskt livet är för Palestinierna på Gaza, och ”Västbanken”, ”bara någon mil utanför Tel Aviv” och både anklaga Israel för situationen OCH låta bli att nämna Hamas och den Palestinska Myndigheten.

Det är värre än att beskriva en fotbollsmatch och aldrig nämna det ena laget. Eller om en våldsam polisinsats mot organiserad brottslighet och bara skriva om polisen.

Lisa Pelling har missat några fundamentala saker i sin artikel. Medvetet eller om hon bara är så fruktansvärt okunnig om det hon skriver om vet jag inte. Jag vet bara att båda orsakerna räcker till att Dagens Arena inte skall släppa fram sådana ensidig propaganda.

Israel styr inte på Gaza.

Israel lämnade Gaza 2005. Till och med tvångsförflyttade den egna befolkningen därifrån för att överlämna Gaza åt Palestinierna.

Hamas styr på Gaza.

Hamas är en islamistisk terrororganisation med Israels utrotande och folkmord på judar som huvudmålsättning och orsaken till sin existens.

Hamas har sedan de kom till makten 2007 avfyrat nästan 20.000 raketer mot Israel, grävt tunnlar för terrorism in i Israel (över hundra palestinska barn har dött i arbetet vid att gräva tunnlarna enligt Hamas egna siffror), infört den brutalaste sorten av sharia lagar på Gaza och både torterar och avrättar egna medborgare för riktiga och påhittade brott.

Eller missade Lisa Pelling Human Rights Watch rapport om systematisk tortyr i palestinska fängelser som kom ut nu i slutet av oktober, bara veckor innan Hamas attackerade Israel med ca 450 raketer under ett enda dygn? Det är bara tack vare Israels återhållsamhet, respekt för människoliv och ovilja att gå in i Gaza som vi inte bevittnar ett fullskaligt krig i Gaza idag. Det hade varit fjärde kriget som Hamas startar de senaste tio åren.

I Judeen och Samarien är det nästan lika illa. HRW:s rapport sträckte sig också över de fängelser Palestinska Myndigheten driver och i samma vecka och Pelling skriver sin artikel i Dagens Arena blev två Palestinier bosatta i Judeen og Samarien fängslade för att ha sålt mark till Israeler och ett gäng unga män hindrade en palestinsk muslim från att bli begravd på en muslimsk gravplats pga av misstankar om att han hade sålt mark till judar. Hör jag nån säga: Apartheid?

En judisk rabbi gav tillåtelse till att han fick begravas på en judisk gravplats i Jerusalem istället.

Och flyktingläger med den egna befolkningen i områden som på både Gaza och ”Västbanken” som styrs av palestinska myndigheter? WHAT? Hur kan man vara flykting i eget ”land”? Och varför tillåter deras ledare inte att de skaffar sig liv istället? Så absurt….

Och snälla Lisa… rekommendera inte Frihetsteatern i Jenin. Om du gjort ditt hemarbete hade du hittat Tobias Peterssons artiklar om hur den svenskfinansierade Frihetsteatern stödjer terrorism och sprider antisemitism och rasism. Du kan läsa om det här och här. Jag vill helst inte tro att du är medveten om vad Frihetsteatern håller på med men stödjer dem ändå.

Lisa Pelling artikel i Dagens Arena går inte att försvara.

Den är ett typiskt antisemitiskt tankefoster med välkända formuleringar som används och sprids av antisemiter och förintelseförnekare från både höger och vänster och islamister. Man kan med rätta kalla dessa formuleringar för ett antisemitiskt språkbruk.

Ett språkbruk som svensk media känner aldrig igen. Trots att den är ganska bra på att känna igen övrig rasism i tal och skrift då är den fruktansvärt dålig på att känna igen de fraser som är till stor del ansvariga för den extrema återkomst och multiplicering av antisemitismen i väst igen.

Inte minst i Sverige.

Och jag är inte emot åsikts- och uttrycksfrihet. Jag är emot att svensk media igen och igen tillåter judehatande propaganda på sina sidor. Låt dem skrika sig hesa på gator och torg. Inte i media.

Dagens Arena har uttryckt ånger över sitt twittrande och taggande i relation till artikeln.

Ett uppriktigt ånger hade tagit bort artikeln…OCH bett om ursäkt för den.

 

 

Fotnot. Jag reagerade på Dagens Arena twittrande och fick ett svar från Liv Beckström som länkade till beklagandet. Jag svarade då direkt med en fråga om jag kunde få svara på LP artikel i Dagens Arena. Sen dess har jag inget hört och drar den slutsatsen att de är inte intresserade av mothugg på själva artikeln.

 

 

About Viktor Hardarson

Digital dialogperson för Samfundet Sverige-Israel i Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*