Senaste artikel
Home » Israeltips » Några intryck från Samfundets israelresa 2014
 • Makarna Tysk utanför hotell Metropolitan.

 • Gammalt och nytt möts i Newe Zedek.

 • Israeliska flaggor vajar vid gränsen mot Libanon.

 • Caesareas anrika amiteater.

 • Vid Västra tempelmuren – judarnas heligaste plats.

 • En interiör från DVI:s tandläkarklinik i Jerusalem.

 • Textförfattaren på Olivberget med Jerusalem i bakgrunden.

 • Ett befästningsverk på Masada.

 • Några av deltagarna i Qumran med guiden Marie Ben-Rei längst till vänster.

 • Vy över Tel Aviv.

 • Bauhausarkitektur vid Dizzengoff Center i Tel Aviv.

 • Det så kallade Vita tornet i Ramle.

Några intryck från Samfundets israelresa 2014

Det var i den tidigaste av morgonväkter ressällskapet samlades på Arlanda onsdagen den 26 mars för vidare befordran till Tel Aviv med Norwegian på Samfundet Sverige-Israels resa 2014. Reseledarna Lars-Åke Hallin och Lotta Jansson stod beredda att hälsa övriga 13 deltagare välkomna med gott humör.

På Ben-Gurion-flygplatsen var en representant för resebyrån Apollo samt vår svenska guide Marie Ben-Rei, bosatt i Israel, redo att lotsa oss ut till bussen i det soliga vårvädret (i realiten som en ovanligt fin svensk sommardag).

Tel Aviv och Ramle

Första dagen i Israel blev en lagom inledning på ett späckat och varierat program som tog oss till olika delar av detta unika land, vilket till ytan är ungefär lika stort som Småland. Resan in till vårt hotell Metropolitan i Tel Aviv skedde genom den gamla staden Jaffa (fordomdags Joppe), där lunch avåts på en arabisk restaurang.

Den 27 mars var det dags att titta litet närmare på Tel Aviv (som ordagrant betyder ”vårlig kulle”) som är en förhållandevis ny stad med 1909 som grundandeår. Här samlades den 14 maj 1948 i Tel Avivs Museum – numera kallat Independence Hall – de personer som antog den nationella självständighetsförklaring som lästes upp av premiärminister Davi- Ben Gurion.

Tel Aviv valdes på grund av de hårda strider som samtidigt pågick i Jerusalem i början av det första Arabisk-israeliska kriget.

I Tel Aviv passade vi även på att under guiden Maries förfarna ledning studera stadens uppmärksammade arkitektur med rötter i Weimar-republikens Bauhaus-skola samt de gamla jemenitiska kvarteren och Newe Zedek, Jaffas första förstad som grundades 1887. Vi hann även med ett besök vid Karen Hayesods äldreboende, där en 86-årig kvinnlig förintelseöverlevare med tjeckisk bakgrund berättade gripande om sina erfarenheter.

Efter en besök vid den gamla järnvägsstationen, där den första tågförbindelsen Jaffa-Jerusalem en gång invigdes,  var det dags att bege oss till staden Ramle på vägen mot Jerusalem, där judar, araber och kristna lever sida vid sida i relativ harmoni. Vi besåg bland annat den gamla minareten ”det vita tornet”, en franciskanerkyrka med Napoleon-minnen – den franske kejsaren lär för övrigt ha haft idéer om att grunda en judisk stat i Mellanöstern – samt stadens enormt stora marknad.

Den 28 mars var en fredag, det vill säga dagen före shabbaten, och den ägnades åt bad och rekreation. Den som ville kunde besöka den pittoreska antikvitetsmarknaden vid Dizzengoff Center samt den betydligt större marknaden vid Shuk ha-Carmel. Vi hann även avlägga ett studiebesök i den ursprungliga Bauhaus-biografen Cinema, numera omvandlad till hotell.

Qumran och Masada

Den 29 mars bar det av på en heldagsutflykt söderut genom Juda öken ner till Döda havet (tidigare kallat Salthavet), jordens lägsta punkt. Vårt 15 personer starka ressällskap passade på att stanna till vid Qumran, där den renläriga judiska grupperingen esséerna höll till under tiden omkring Kristi födelse. Det var här ett par beduinpojkar 1947 gjorde förra århundradets största arkeologiska upptäckt i en bergsgrotta: Döda havs-rullarna.

Nästa anhalt blev Masada, den 400 meter höga klippa i Negevöknen som har gjort ett så märkligt avtryck i historien. Här uppförde makkabéerna på den platåformade toppen en befästning åren 161-143 före Krisiti födelse och konung Herodes den store ett palats 37-34.

År 72 i Herrens år belägrades Masada av en 15 000 stark romersk armé under ledning av prokuratorn Flavius Silva, och året därpå lyckades romarna inta klippbefästningen endast för att finna nästan alla av de närmare tusen selotiska motståndsmän som barrikaderat sig här döda – de hade begått kollektivt självmord hellre än att låta sig tillfångatas av de hatade romerska ockupanterna.

Masadas dramatiska historik har satts på pränt av den judisk-romerske historieskrivaren Josefus. Masada har därefter blivit en symbol för judiskt motstånd mot främmande makter.
Efter Masada-besöket kunde de som ville ta sig ett dopp i Döda havet, där statsminister Tage Erlander låg och guppade på pressbilder i samband med sitt Israel-besök 1963.

Jerusalem

Naturligtvis ingick en dag i den heliga staden Jerusalem i årets samfundsresa. Efter att ha blickat ner över Jerusalems gamla stad från Olivberget  besökte vi Den heliga gravens kyrka (Uppståndelsekyrkan), som uppfördes år 335 över den plats där Jesu grav enligt traditionen både korsfästes och begravdes.

Reseledaren Lars-Åke Hallin och övriga tandläkare i sällskapet – och även vi andra – besåg sedan med stort intresse DVI:s tandläkarklinik med förintelseöverlevaren Trudi Birger som grundare. Klinikens målsättning är att väsentligt förbättra munhygienen bland barnen i Jerusalems fattigare samhällsgrupper och på så sätt förbättra deras allmänna livskvalitet. DVI behandlar 100-150 barn i åldrarna 4-26 år varje dag helt gratis.

En given anhalt under Jerusalem-besöket blev sedan Västra tempelmuren, även kallad Klagomuren, det enda som återstår av Herodes tempel – det tempel som Jesus besökte – och judarnas heligaste plats.

När man befinner sig i Jerusalem bör man inte missa att besöka Yad Vashem, Israels unika förintelsemuseum och samtidigt Israels myndighet och centrum för forskning kring Förintelsen (Holocaust). Museet grundades genom beslut i Knesset 1953 och är beläget på Åminnelseberget. Namnet Yad Vashem är hämtat från den judiska bibeln och betyder ordgrant ”Äreminne”.
I Yad Vashem ingår även De rättfärdigas trädgård, som anlagts för att hedra icke-judar som gjort betydande insatser för att hjälpa förföljda judar i samband med Förintelsen. Ett bemärkt svenskt namn är här Raoul Wallenberg.

En särskilt stark upplevelse var att besöka den speciella byggnad i Yad Vashem som uppförts för att hedra de barn som föll offer för de nationalsocialistiska grymheterna.

Caesarea, Akko, Haifa

Den 31 mars ägnades åt en resa längst Medelhavskusten i nordlig riktning ända till gränsen mot Libanon. Vi besökte först staden Caesarea Maritima, där det enda arkeologiska beviset – en steninskription – för att den romerske prokuratorn Pontius Pilatus existerat återfunnits. I den gamla ruinstaden kunde vi även studera en romersk kapplöpningsbana och en amfiteater.
Andra anhalter på vägen mot de stora havsgrottorna vid Rosh Hanikra vid den väl befästa gränsen mot Libanon var hamnstaden Haifa med dess Baha´ i-tempel och den gamla korsfararstaden Akko. I båda städerna lever judar och araber sida vid sida.

Näst sista dagen i Israel bjöd på valfria aktiviteter innan det var dags för hemfärd den 2 april. Allt som allt en oerhört givande resa tack vare gott humör från alla deltagare och solida yrkeskunskaper från researrangörer, guide och bussförare.

Text & foto: Tommy Hansson

About Vänskapsförbundet Sverige Israel

One comment

 1. Ni verkar haft en intressant resa. Jag åker själv ner på torsdag. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*