Senaste artikel
Home » Israeltips » Möt våren 2015 i Israel!

Möt våren 2015 i Israel!

Välkommen att följa med på samfundet Sverige-Israels och SPF Tyresös resa.

Onsdag 29 april – onsdag 6 maj 2015

Onsdag 29 april

Vi reser tidigt från Stockholm Arlanda till Tel Aviv och Ben Gurion-flygplatsen. Därifrån reser vi med buss mot Galiléen med slutmålet kibbutz Nof Ginnosar vid Genesarets sjö, där vi skall bo i tre nätter. Vi äter lunch på vägen och besöker sedan den arkeologiska pärlan Zippori. Där hittar man, förutom vacker natur, många imponerande arkeologiska fynd, såsom resterna av en antik synagoga med ett enastående mosaikgolv, en romersk teater, en korsfararfästning mm. Enligt legenden är Zippori jungfru Marias födelsestad. Bara några kilometer från Zippori ligger Nasaret, där vi också stannar och tittar på Bebådelsekyrkan. Middag och övernattning på kibbutz Nof Ginnosar.

Torsdag 30 april

Vi börjar dagen med att en visning av den närliggande kibbutzen Ein Gev. Här finns banan – och dadelodlingodling, strutsuppfödning, mjölkproduktion mm. Fiske är en viktig inkomskälla för kibbutzens medlemmar. Kibbutz Ein Gev är också en mycket populär semesterort. Efter vår sightseeingtur åker vi båt över Genesarets sjö till Tiberias som är en av judendomens fyra heliga städer. Många av de judar som fördrevs från arabländerna 1948, bosatte sig i här. Tiberias grundades ca 2000 år före vår tideräkning och har en dramatisk historia som innefattar både krig och naturkatastrofer. Idag är Tiberias en modern handels- och industristad och är också berömd för sina mineralkällor och hälsobringande bad.

Så åker vi vidare till Kapernaum vid Genesarets norra strand. Här möter vi spår efter både judendom och kristendom. Enligt Nya Testamentet var Kapernaum centrum för Jesu verksamhet. Några av sevärdigheterna är den grekisk – ortodoxa domkyrkan och ruinerna från den forntida byzantinska synagogan med sina vackra mosaiker. Efter Kapernaum beger vi oss upp till Safed som är Israels högst belägna stad. Här uppe på ca 1000 m höjd har man en hänförande utsikt över Galiléen. Safed, som är en av judendomens fyra heliga städer, var en tillflyktsort för många av de judar som hade drivits ur Spanien 1492, varigenom många rabbiner flyttade in. Stadens judiska kultur blomstrade från 1500-talet när Safed blev ett centrum för kabbala och för judisk boktryckarkonst. I dag är det en pittoresk stad befolkad av spiritister och konstnärer insvept i mystik och mysterium genomsyrat av en helig atmosfär. Middag och övernattning på kibbutz Nof Ginnosar.

Fredag 1 maj

Vi åker mot Golanhöjderna till det mer än 1000 m höga vulkanberget Bental, som ligger mitt emot den syriska staden Quneitra. Härifrån har man en imponerande utsikt över Syrien och Libanon. I dessa trakter har flera krig utkämpats. Vi besöker de kvarlämnade bunkrar och posteringar som militären använde under sexdagarskriget som nu är ett museum. Vi far vidare till en vinodling, Golan Winery i Katzrin. Denna vinodling som startades 1983 anses vara den förnämsta i Israel vad gäller vinernas kvalite, produktutveckling och teknisk utveckling.

Ca 5miljoner flaskor produceras årligen varav ca 30 % går på export. Så åker vi vidare till den vackra nationalparken Banyas. Här rinner ett av Jordans källflöden fram ur grottor på Hermonbergets sluttningar och fortsätter sedan i stora kaskader söderut mot Genesarets sjö. Därefter fortsätter vi till Agamon ha Hule, som anses som en av världens mest framstående fågelskådningstationer. Här finns också gott om andra djur och växter som vi kan beskåda i sin naturliga miljö. Parken är känd för sitt unika eco-system som lockar till sig besökare från hela världen. Den är nu en modell för hur man kan kombinera natur, turism och jordbruk. Fram till 1950 fanns här stora malariaträsk. Middag och övernattning på kibbutzen Nof Ginnosar.

Lördag 2 maj

Vi börjar med ett dopp i Genesarets sjö och reser sedan mot Jerusalem genom Jordandalen. På vägen stannar vi i en av världens äldsta städer, Jeriko. När vi kommer fram till Jerusalem är det en rofylld stad vi möter eftersom sabbaten fortfarande råder. Vi åker vi upp och ser på utsikten från Oliv- och Scopusbergen och får höra om Jerusalems historia. Vi promenerar ned till Getsemane trädgård. På vägen passerar vi Nåsbornas gravar och får höra om dalabönderna. som gripna av en messiansk väckelserörelse utvandrade till Jerusalem år 1896. Vi tittar in på American Colony där Nåsborna bodde när Selma Lagerlöf reste till Jerusalem för att besöka dem. Numera är American Colony ett av Jerusalems vackraste och bästa hotell.

Efter att ha ätit middag kan vi uppleva hur gator och uteserveringar fylls av människor efter sabbatens slut. Middag och övernattning på Hotell Eyal Jerusalem. Söndag 3 maj.

Vi kommer att stanna tre dagar i Jerusalem. I dag besöker vi den Gamla staden innanför murarna, där vi tar del av Jerusalems historia och ser hur livet är i dag. Vi kommer också att titta på det moderna Jerusalem med sin vackra arkitektur. Några exempel är det prisbelönta stadshuset och ”Harpbron” över vilken spårvagnen går. En ny attraktion är den gamla järnvägsstationen som byggts om till ett kulturcenter. Även en konstgjord strand har skapats där.

Under dagen åker vi också till Betlehem. På vägen dit får vi möjlighet att se säkerhetsstängslet och vi kommer att passera en checkpoint. På kvällen tar vi en promenad till den ultraortodoxa stadsdelen Mea Shearim som är en av de äldsta stadsdelarna utanför stadsmurarna.

Middag och övernattning: Hotell Eyal Jerusalem.

Måndag 4 maj

I dag ser vi på Jerusalem under en halv dag. På vår rundtur besöker vi Israel museum som är Israels nationalmuseum. Det är den största kulturella institutionen i Israel och rankas som ett av de ledande konst- och arkeologimuseerna i världen. Bland annat innehåller museet världens största samling av arkeologi som relateras till bibeln och det förlovade landet.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Reseledarna hjälper till att ordna besök t.ex på DVIs tandklinik och på Svenska Teologiska Institutet eller andra önskemål.

Middag och övernattning på hotell Eyal JerusalemTisdag 5 maj. I dag besöker vi olika samhällsinstitutioner i Jerusalem. Vi gör ett besök på Knesset, Israels parlament som består av 120 folkvalda ledamöter. I den stora mottagningshallen kan vi beundra tre vackra gobelänger av Marc Chagall som skildrar tre stora händelser i judendomen: Skapelsen, Uttåget ur Egypten och Intåget i Jerusalem. Chagall har också skapat mosaiker på golv och väggar. Framför Knesset ser vi på den väldiga sjuarmade ljusstaken – Menorahn som är ett av Israels nationalmonument. På monumentet finns en rad judiska symboler.

Uppe på Scopusberget ser vi på Hebreiska universitetet. Det grundades 1925 och är Israels näst äldsta universitet. Hebreiska universitetet rankas som det 59:e främsta universitetet i världen. Fyra av Israels premiärministrar har studerat här. Under det senaste århundradet har sju forskare eller forna studenter tilldelats Nobelpris.

Uppe på Olivberget finns Augusta Victoria sjukhuset som vi också skall besöka. Sjukhuset är en viktig del i det palestinska hälsovårdsarbetet och erbjuder bland annat specialistvård av cancer, diabetes och njursjukdomar för invånare på västbanken och Gaza. Svenska Kyrkan och Svenska staten har sedan starten 1948 bidragit ekonomiskt till detta sjukhus. Huset Augusta Victoria byggdes 1907. Intressant byggnad eftersom nazistpartiet hade möten i byggnaden under ledarskap av tempelriddaren Ludwig Buchhalter (ledare för Jerusalemavdelningen av nazistpartiet). Vi besöker även en skola, Yad b’Yad som betyder hand i hand. Här samlas judiska och arabiska elever för att lära tillsammans. Skolan vill med sitt arbete också öka förmågan för dem och deras föräldrar att leva tillsammans. Det finns fem hand – i – hand skolor i Israel. Ambitionen är att starta fler. Den skola som vi besöker är den första som startades. Det var 1998 i Jerusalem.

Skolans ca 800 elever bildar ett mikrokosmos av Jerusalems mångfald. De är etniskt och religiöst mångskiftande och kommer från olika judiska och arabiska stadsdelar över hela Jerusalem.

Middag och övernattning: Hotell Eyal Jerusalem

Onsdag 6 maj

Det är dags att lämna Jerusalem och Israel. Efter frukost checkar vi ut och beger oss till flygplats Ben Gurion i Tel Aviv och flyger till Arlanda i Stockholm.

Pris i delat dubbelrum: 13998 kronor
Enkelrumstillägg: 3 773 kr

Priset är baserat på minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

  • Flyg (Tur och retur) med Norwegian inklusive skatter
  • Två stycken väskor incheckat bagage
  • Möte och assistans på flygplatsen i Tel Aviv
  • 7 hotellnätter
  • Halvpension frukost och middag
  • Lunch 30 april
  • Skandinavisktalande guide (Marie Ben Rei)
  • Luftkonditionerad buss enligt program
  • Entréer enligt program
  • Dricks

Flyginformation

Datum Flight Orter Tider
29 april 2054 DY4545 Arlanda-Tel Aviv 06:30-12:05
06 maj 2054 DY4546 Tel Aviv – Arlanda 13:05-16:55

 

Avbeställningsskydd

Anmälningsavgift samt avbeställningsskydd för samtliga bokade ska betalas inom 10 dagar från bokningsdatum. Beloppet återbetalas i sin helhet, efter 3 månader, om resan inte blir aktuell.Avbeställningsskyddet skyddar dig även om du tvingas avbeställa din resa på grund av sjukdom av dig eller nära anhörig. Avbeställningsskyddet är personligt och gäller endast den aktuella personen, inte resten av resenärerna på bokningen. Avbeställningsskyddets belopp baseras på 4 % av resans pris.

Villkor

För mer information, se Apollos Gruppresevillkor för reguljärflyg:
http://www.apollo.se/infor-resan/resevillkor/gruppresor-reguljarflyg

Anmälan

Anmälan sker till Lars-Åke Hallin genom att maila in det ifyllda formuläret och maila till honom. Senast anmälan den 10 december. En anmälningsavgift, 1500 kr betalas in senast 10 dagar efter anmälningstillfället till BG xxxx.

Lars-Åke Hallin

E-mail: lars-ake.hallin@swipnet.se, telefon: 070- 394 64 49 eller 08-712 61 39

Anmälningsblankett

About Vänskapsförbundet Sverige Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*