Senaste artikel
Home » Debatt » Tankar kring ansvarsfördelning

Tankar kring ansvarsfördelning

Jag blir ibland beskylld för att inte tillräckligt beklaga och sympatisera med de stupade civila i Gaza. Inget kunde vara mer fel. Alla människor med den minsta mänsklighet får ont i magen av att se bilder på skadade och döda barn, som ALLTID är oskyldiga. 

Vad jag försöker göra är att även lyfta diskussionen från ett känslomässigt plan till en mer intellektuell nivå, där man diskuterar ansvarsfördelning. Vem bär huvudansvaret för dessa människor död och lidande?

Vad innebär det för den bedömningen att Israel utvecklar raketer för att skydda sin befolkning, medan Hamas använder sin befolkning för att skydda sina raketer?

Om man säger att Israel inte ska slå ut Hamas förmåga att fortsätta anfalla dem bör man samtidigt kunna presentera ett alternativt agerande. Att inte göra det är att kräva av Israel att inte skydda sina invånare, vilket man inte skulle förvänta av något annat land. Att kräva att Israel ska häva blockaden mot Gaza, är att vara likgiltig inför de än större krig som skulle utspela sig efter att Hamas obehindrat fört in fler och större missiler från Iran.

Hamas sätt att gömma sig och sina raketer bland civila är så djävulskt att det rimligen borde samla hela den demokratiska världen emot dem. Israels ansträngning att, i ett anfallsförsvar som tvingats på dem, försöka undvika civila offer går längre än något annat land gjort i krigens historia. Att inte kunna se och resonera utifrån dessa verkligheter är för mig svårt att förstå.

Jag kan inte bedöma om motanfallet mot Gaza var enda sättet att stoppa Hamas anfall. Jag kan inte heller bedöma om Israel innan varje enskild bomb gjort allt som står i deras makt för att civila inte ska skadas. Jag är tacksam för att jag slipper vara den som fattar de besluten.

Jag diskuterar gärna palestiniers rätt till ett eget land och vad Israel mer kan göra för att detta ska bli möjligt. Men jag tänker inte falla in i ett antiintellektuellt och känslomässigt hat som bara leder till att förvärra motsättningarna.

About Vänskapsförbundet Sverige Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*